Pater Ahlbrinck Stichting


In Suriname te koop bij:

Pater Ahlbrinck Stichting, Verl. Keizerstraat 92, +597 472995

Boekhandel Vaco, Domineestraat 26, +597 472545

Faranaz Literair, Cabellstraat 10, +597 - 530653


In Nederland te koop bij:

INDEX Books, Herenstraat 79, 2313 AG Leiden

+31 71 5128790 / info@indexbooks.net


‘Het gras groeit niet harder, door eraan te trekken’ (recensie)

De subtitel, ‘45 jaar Ontwikkelingswerk in Suriname door de Pater Ahlbrinck Stichting’, geeft aan wat er in dit boek te vinden is: een kort overzicht van het werk en de opgedane ervaring van de stichting (PAS) door de jaren heen. De titel zelf beschrijft de filosofie die de PAS in de loop der jaren heeft ontwikkeld: niet trekken, niet duwen, maar begeleiden.

Het boek bestaat uit drie delen en twaalf hoofdstukken. Deel 1 beschrijft kort de geschiedenis van de stichting. Deel 2 geeft wat belangrijke weetjes over het binnenland: hoe het was, hoe het is en hoe hiermee om te gaan. Ongeveer de helft van het boek, deel 3, wordt gebruikt om ervaringen en geleerde lessen van de PAS neer te schrijven op verschillende werkgebieden. Alles samen een interessant boek met genoeg wijsheid, om bij stil te staan, wanneer men overdenkt om met de gemeenschappen in het binnenland te gaan werken.

Het is niet een volledige weergave natuurlijk en de informatie die neergeschreven is, zijn ervaringen, geleerde lessen en conclusies van de PAS, maar het is een zeer interessant boek om door te nemen. Het biedt een kijkje in de keuken van een ngo, wat geen alledaags gebeuren is. De informatie is duidelijk en niet alleen de successen worden beschreven, maar ook de niet geslaagde interventies. Wat er staat wordt ook niet gepresenteerd als een handboek van hoe te werken in het binnenland: zo doen we en dan gaat het goed. Er wordt gezegd: ‘Dit hebben we gedaan, dit werkte bij ons op die plek, dit werkte niet, zo hebben we het vervolgens gedaan en daarna werkte het voor ons (en soms toch niet).’

Persoonlijk kwam ik veel herkenbare zaken tegen, waarvan ik soms dacht: had ik dit boek eerder gelezen, dan had ik sommige dingen misschien anders gedaan. Wanneer u met gemeenschappen in het binnenland werkt, weet ik zeker dat u hetzelfde zult ervaren.

Voor mij is de wens van de voorzitter van het bestuur, meneer Heerenveen, dat de lezer zijn voordeel ermee kan doen zeker in vervulling gegaan.

Marcel Leune in De Ware Tijd van 23 augustus 2014